Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı
Vişnezade, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul
Telefon:
+902122369000

Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyılda dönüşen kimliğinin sembol yapılarından en görkemlisi, Boğaz’ın zarif sarayı Dolmabahçe...

19. yüzyılda Topkapı Sarayı’ndan Dolmabahçe Sarayı’na geçiş radikal bir değişimdi. Saltanatın yönetim merkezi yer değiştiriyordu. Dolmabahçe Sarayı mimari plan anlamında da yeniye doğru açılıyordu. Osmanlı Sarayı ve toplum için Dolmabahçe’nin anlamı bir saray yapısı olmaktan fazlasını ifade ediyordu.

Dolmabahçe Sarayı’nın inşa sürecinde dönemin mimari alanında önemli ve meşhur isimleri Abdülhalim Bey, Altunizade İsmail Zühtü Paşa, Karabet Balyan, Ohannes Serveryan, Nikoğos Balyan ve James William Smith görev almıştır. Yapı planı olarak eski geleneklerden çok fazla uzaklaşmayan sarayın iç ve dış süslemeleri ise yoğun bir biçimde batı tarzları esas alınarak hazırlanmıştır.

Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiş saraylar içinde İstanbul’daki en büyük üçüncü saray olma özelliği gösteren Dolmabahçe Sarayı, bir dönüm noktasına işaret eden tarihi ve incelikli mimarisinin yanı sıra bahçeleriyle de göz dolduran bir ihtişama sahiptir.

Dolmabahçe Sarayı’nın inşasından önce, bataklıkhâlinde bulunan bölgede Beşiktaş Hasbahçesi ile Kabataş Karabali Bahçeleri arasında bulunan körfez 17. yüzyılda doldurulmaya başlanmış, saray adını bu doldurma işleminden alırken bölge geniş bir bahçe hâlini almıştır. Adından da anlaşılacağı üzere bu işlemden sonra dolma-bağçe diye anılan bölge geçmişinden bugüne bahçeciliğin devam ettiği bir nokta olmuştur. Saraya ait bir hasbahçe olarak uzun zaman işlev gören Dolmabahçe, ardından hanedanın ikametgâhı olarak kullanıldığında da bahçe düzenlemesine önem verilmiştir.